Svet-Stranek.cz
Tatranturist

Příčný přechod Vsetínských vrchů:Velké Karlovice

Příčný přechod Vsetínských vrchů

8. května 2016

FOTO

 

                Druhý letošní výšlap jsme zahájili  u přehrady na Horní Bečvě.V autobuse do Hutiska-Solance se nás sešlo 22. Na Hutisku jsme využili čtvrthodinky čekání na další přípoj a vystoupali k tamnímu kostelíku, odkud je hezký pohled na celou obec.  Dalším busem jsme dojeli přes Prostřední Bečvu na Horní k malé přehradě. Přehrada leží v nadmořské výšce 572 m n. m. , vodní hladina má plochu 4 ha, hloubka je do 7 m a délka hráze v koruně 250 metrů. Využití přehrady je rekreační.

                Přešli jsme po hrázi k rozcestí turistických cest a dali se vpravo po žluté TZ kolem hotelu „Bečva“do údolí Bučkového potoka.  Údolím s rekreační zástavbou jsme přes místní část Okrúhlanka postupovali po zelené TZ po asfaltové, později lesní cestě, na svážnici, odkud jsme po krátkém odpočinku pokračovali podstatně strmějším výstupem vzhůru k hřebenu Vsetínských vrchů. V posledním, již pohodovém úseku jsme společně se žlutou značkou ( vedoucí z centra Horní Bečvy) došli k velké křižovatce turistických cest Pod Kotlovou. Zde se kříží všechny čtyři barvy, vychází odtud tedy celkem  8 tras. Na rozcestí je nově vítané občerstvení se stoly s lavicemi. Zde jsme se zdrželi delší dobu.Posvačili, popili dobré pivo a další nápoje, nakrmili velkého hladového psa typu Bohouše (jedl úplně vše, od uzenin po suchý chléb a závin a to třeba střídavě). Když jsme se občerstvili, využili jsme všechny avizované možnosti další cesty z programu a rozešli se. Někteří pokračovali po hřebenu východním směrem na Pálenici a odtud dolů do Miloňovského údolí, někteří přes Oslové,další po žluté kolem Karlovského jezera do Jezerného  a poslední skupina vyrazila po hřebenové trase přes Soláň do sedla Čarták a odtud busem dolů do Velkých Karlovic.

                Krásný májový den s mírným větříkem byl jako stvořený k výletu do kopců. Příjemným překvapením bylo,že mezi turisty se tentokrát objevily i čtyři nezletilé dívky, kterým, jak bylo vidět, se výlet také velmi líbil. Ušli jsme po všech trasách cca 8 – 9 km.

návštěvníků stránky
celkem230 210
tento týden103
dnes50