Svet-Stranek.cz
Tatranturist

Jarní toulání po Soláni:Velké Karlovice

Jarní toulání po Soláni

3. května 2014

FOTO

 

 Ač dle programu se měl první jarní výšlap uskutečnit již před týdnem, tedy 26. dubna, pro naprosto nevhodné počasí jsme jej přeložili o celý jeden týden. Trochu jsme si "pomohli". Předpověď počasí sice slibovala déšť a déšť a zase déšť, ale v Karlovicích ráno ze zatažené oblohy nic nepadalo. V Karolince sice v půl sedmé notně zapršelo,  byla jen místní přeprška.

Plný touhy po zdolávání prvních jarních kilometrů vyrážím před půl devátou na autobusovou stanici. Čeká mě tam (jen) Věra Bambuchová, ale těšíme se, jak na zastávkách u nádraží, na rozcestí Soláň i v Karolince se k nám připojí další natěšení turisté. No, spletli jsme se ! Zůstáváme na krásný májový výšlap JEN SAMI DVA !

Vystupujeme v Karolince na rozcestí Kobylská a po příjemné asfaltce procházíme údolím Kobylská vstříc Vsetínským vrchům. Obdivujeme novou výstavbu rekreačních i stálých chalup - údolí za několik posledních let opravdu zkrásnělo. Vcházíme do lesa plného zelených odstínů jehličnanů i listnáčů. Vlahý májový vzduch plný kyslíku, příjemná cesta pod korunami lesních stromů, nás vede kolem nové krásné dřevěnice (zřejmě na základech starší chalupy) a poté i místy, kde zřejmě před mnoha léty stával mlýn. Prozrazují jej zplanělé ovocné stromy a členitý terén kolem.Na rozcestí pod Tanečnicí opouštíme asfaltku, která se odklání vlevo směrem k Tanečnici a údolí Brodská. My pokračujeme příjemnou lesní cestou v zákrutech stoupající  k hřebenu Vsetínských vrchů.Míjíme vpravo se tyčící kótu Raťkov (852 m). Poslední zatáčka a v dálce je již vidět hřeben.

Vcházíme  na cestu vedoucí z Vsackého Cábu přes Soláň až na Bumbálku. Nalézáme hřebenovou červenou značku a pokračujeme k sedlu Čarták. Míjíme horský hotel Moravia.Výhledy jsou omezeny mlhou, která přetéká hřeben od severu.

Blížíme se k čartáckému sedlu a k našemu obrovskému překvapení nám vstříc přichází naši dva vsetínští členové - Staňka a Karel Macháčovi ! Vyjeli na Soláň autem a jdou nám naproti ! Diví se, že jsme jen dva. Jdeme k hotelu Čarták, pak do Zvonice na Soláni a poté využíváme jejich nabídky a sjíždíme s nimi autem do Velkých Karlovic.

Hodnotíme první letošní výšlap a shodujeme se, že to bylo velmi příjemné májové dopoledne. Škoda jen, že více turistů nenašlo odvahu jít s námi. Ale co naplat.Je to přece jen rozhodnutí každého jednotlivce ... 

 

S.Herynk

návštěvníků stránky
celkem230 204
tento týden97
dnes44