Svet-Stranek.cz
Tatranturist

Dolní Vítkovice:Velké Karlovice

Dolní Vítkovice

7. listopadu 2014  

                                                   FOTO

           V pátek 7. listopadu se pět členů Tatranturistu zúčastnilo autokarového zájezdu do Ostravy, pořádaného MěÚ Karolinka pro studenty Univerzity 3. věku a sdružení Moderní senior. Cílem byla oblast Dolních Vítkovic. Jeli jsme přes Bumbálku, Bílou a Frýdek-Místek do Ostravy až do areálu Národní kulturní památky Dolní Vítkovice. Po vystoupení nás mladý průvodce nasměroval na jeden z několika prohlídkových okruhů - do bývalé VI.energetické ústředny U6. V ohromné hale nám jedinečná výstava odhalila tajemství technických vynálezů odparního stroje až po nejmodernější robotizovaná pracoviště a"superchytré" stroje. Našli jsme zde celou řadu vynálezů, které významně poznamenaly vývoj průmyslu a technického pokroku na území českých zemí ale i ve světě.        

            V historické hale Energetické ústředny VI. nás nejdříve "přivítala"  dvě impozantní dmychadla z let 1938 a 1948, která kdysi hnala stlačený vzduch do první vítkovické vysoké pece. Zážitková a dotyková expozice začíná objevem, který odstartoval průmyslovou revoluci, tedy od parního stroje a jeho následného využití v mnoha oborech včetně dopravy. Na něj navazuje tkalcovský stav a další vynálezy z oblasti strojírenství, jako jsou například obráběcí stroje. Dále jsme viděli cestu od výroby železa až k jeho přerodu v ocel a ukázku výroby elektřiny.
            Sami jsme si mohli vyrobit elektřinu šlapáním na kole, obrábět kov, otestovat řízení automobilu a letadla na trenažéru, nebo  třeba vlézt do kajuty kosmonauta Gagarina a do útrob legendární ponorky Nautilus. Mnohé exponáty jsme si mohli prakticky vyzkoušet a zjistit, jak fungují. Osahali jsme si zde technologie a postupy, které nemáme šanci nikde jinde naživo vidět. Vystaven je zde model ocelárny, válcovny,ale i hi-tech linky na výrobu tlakových lahví a supermoderních CNC strojů, u kterých máme možnost (podobně jako při počítačových hrách) zkusit ovládání výroby, posun surovin na zmenšeném jeřábu a podobně. V sekci "Plující město" jsme viděli vodní turbíny a vodní kola, závěr výstavy pak patřil vynálezům z oblasti akustiky a vlnění. Scénář výstavy vkusně využívá názvy knih Julese Verna,které se zde stávají synonymem pro určitá období vývoje techniky průmyslu.Rozdělují výstavu do logických celků podle známých knih "Cesta do středu země", "Ocelové město", "Cesta kolem světa za 80 dní","Robur dobyvatel", "Pán světa", "Ze země na měsíc", "Plující město" a "Zmatek nad zmatek".  Exponáty jsou umístěné volně v prostoru a jsou všem přístupné.

            Dvě hodiny prohlídky utekly jako voda. Opět jsme nastoupili na autobusu, který nás dovezl na autobusové nádraží, odkud jsme po visuté lávce snadno přešli do nákupního centra Forum Nová Karolína, které vyrostlo na části ohromné plochy, kde dříve stála koksovna Karolína. Prošli jsme si nákupní centrum, pak zamířili do pověstné ulice Stodolní, která ale v tuto denní dobu byla nezvykle klidná. Dále uličkami městského centra jsme došli přes náměstí Msgre Šrámka s katedrálou Božského spasitele (nyní v opravě) na hlavní Masarykovo náměstí, odtud pěší zónou v ul.28. října k mostu Miloše Sýkory. Při zpáteční cestě jsme se zastavili na dobrou večeři (nebo opožděný oběd ?) v pizzerii. Zbývala nám necelá půldruhá hodina do odjezdu. Rozhodli jsme se projet tramvají od Výstaviště přes Vítkovice,Hrabůvku do jižní ostravské části Dubina. Tam i zpět zrychleným spojem linky č.10. Po návratu jsme vystoupili na nám. Republiky, podchodem došli na aut.nádraží, kde již na nás čekal autobus. V 17 hodin jsme odjížděli ze severomoravské metropole na jih. Začalo pršet ...

návštěvníků stránky
celkem230 876
tento týden309
dnes29