Svet-Stranek.cz
Tatranturist

Bratislava:Velké Karlovice

Bratislava

Bratislava

23. května 2014


FOTO

 

 

            V pátek 23. května se uskutečnil za podpory MěÚ v Karolince „školní“ výlet účastníků U3V v Karolince do Bratislavy. A protože studenti a jejich doprovod neobsadili celou kapacitu autobusu cestovní kanceláře „Valaška“, byla zbylá místa nabídnuta i dalším potenciálním zájemcům, mezi nimi i karlovským turistům. Termín sice kolidoval s termínem voleb, ale přesto se zájezdu účastnilo několik turistů a příznivců Tatranturistu Velké Karlovice.

            Vyjeli jsme ráno v 5 hodin z Karolinky směrem na Makov a Bytču, odtud pak po dálnici do Bratislavy. Nejdříve jsme dojeli do centra města na nám. L. Štúra, kde přistoupila naše slovenská průvodkyně Vlastička, rodačka z Bratislavy. Ta nás nejprve seznámila s historií města a pak jsme vyrazili na okružní jízdu. Naše cesta vedla kolem bratislavského hradu do rezidenční čtvrti Palisády, kolem kostela sv. Martina a přes most SNP na Petržalku. U pylonu mostu s lany, která celý most drží nad hladinou Dunaje, jsme vystoupili a výtahem vyjeli na vyhlídkovou plošinu ve výšce 80 metrů. Naskytl se nám nádherný výhled na celé hlavní město Slovenské republiky. Vlastička nám popisovala jednotlivé pamětihodnosti, významné budovy a lokality. Viděli jsme celé město od známého petrochemického závodu Slovnaft, most Apollo, pilíře nyní rekonstruovaného starého mostu Červenej armády (vybudovaného vojáky Rudé armády po osvobození Bratislavy jako provizórium na několik dalších let – sloužil do letošního roku !), celou levobřežní část města s historickým centrem, přístavem a okolními čtvrtěmi, impozantním bratislavským hradem a na západních svazích k Dunaji se rozkládajícími vilovými i panelovými čtvrtěmi. A samozřejmě také na jih ležící velké sídliště Petržalku, ve kterém nyní žije asi 200 tisíc obyvatel. Vál čerstvý vítr a tak, když jsme se dostatečně vynadívali na panoráma města, sešli jsme o patro níže do kavárny UFO (dříve Bystrica), ze které byl také kruhový výhled na všechny strany 

            Poté nás autobus zavezl k přístavišti nedaleko centra města a vydali jsme se na individuální prohlídku historického centra. Kolem nádherného paláce Slovenské filharmonie jsme došli na nám. P. O. Hviezdoslava, na jehož východní straně stojí naproti známému bratislavskému hotelu Carlton impozantní budova Slovenského národního divadla. Individuálně jsme se prošli přes Hlavné, Primaciálne a Františkánské náměstí, Michalskou ulicí k Michalské bráně a na Hurbanovo náměstí, navštívili Kostol kapucinov, Kapucínskou ulicí došli ke katedrále sv. Martina, v níž je možné absolvovat prohlídku církevních rouch, pomůcek, nádobí, prohlédnout si kryptu i interiér samotné katedrály. Pozornost upoutaly i mohutné zbytky městského opevnění, bývalý klášter klarisek, budovy ambasád a pod. Ve 14 hodin jsme se všichni opět sešli v přístavišti, odkud jsme na lodi „Prešov“ vypluli proti proudu Dunaje k památnému Devínu. Silný proud a vyšší stav vody po nedáných povodních nám dovolily zakotvit pod devínskou zříceninou až po 1,5 hodině plavby.

            Z přístaviště pod Devínem jsme došli k soutoku Dunaje s Moravou a odtud ke vstupu do Národní kulturní památky Devín. Vystoupali jsme po perfektní cestě, kolem zbytků hradního areálu a hradní studny do horních částí Devína. Z četných vyhlídek se nám nabízely nádherné pohledy na evropský veletok, na lužní lesy na rakouském straně Dunaje i na městskou část Devínská Nová Ves.

            Po prohlídce Devína jsme sešli do přístaviště a v 18 hodin odpluli zpět do Bratislavy. Plavba trvala jen půlhodinu a opět jsme si jí vychutnali. Po návratu do autobusu a rozloučení s naší průvodkyní Vlastičkou, jsme pátečním podvečerem vyrazili zpět k domovu. Provoz v okolí Bratislavy byl velmi velmi silný, ale postupně se provoz na dálnici zklidňoval.  Mezi 21. a 22. hodinou se všichni účastníci dostali domů.

návštěvníků stránky
celkem230 213
tento týden106
dnes53