Svet-Stranek.cz
Tatranturist

5.Silvestrovský výstup na Soláň:Velké Karlovice

5.Silvestrovský výstup na Soláň


FOTO


            Rok utekl, jako voda v Bečvě a opět tu byl Silvestr. Poslední den v roce již tradičně využíváme k poslednímu výšlapu údolím Raťkov na Soláň. Tentokrát se nás sešlo jen 8,což bylo hodně pod mé očekávání, neboť den to měl být vskutku nádherný. Deset stupňů pod nulou zřejmě odradilo hodně dalších poutníků, ale  zářivé sluníčko a často zcela vymetená obloha, spojená s nádhernými výhledy na Javorníky i Beskydy byly odměnou pro všechny.

            A šli jsme. Nejprve obydlenou částí údolí, pak již po asfaltce pokryté sněhem ke složišti v závěru údolí.Odtud se dva naši členové vypravili po žluté značce, ostatní po tradiční cestě k tzv. „soláňským jezírkům“. Sněhu trochu přibylo, ale stále první tři úspěšně prošlapávali cestu ostatním. „Slivovicové“ zastávky byly vítaným osvěžením.Poněkud prudší stoupání v závěru před „jezírky“, pohled k hotelu Moravia (tentokrát v plném provozu) a už tu byla hřebenová, hladce uježděná cesta směrem k Čartáku. A ty výhledy ! Radhošťský masív se známými siluetami na vrcholu, Pustevny, Tanečnice, Čertův mlýn a táhlý hřeben k Martiňáku. Za Čertovým mlýnem nesměle vykukovala tajemná Kněhyně a vpravo od ní se rozvaloval mohutný masív Smrku. Další v řadě ve směru na východ se tyčila královna beskydských hor – Lysá hora, na níž prý na Silvestra stanulo mnoho stovek lidí. Celý věnec na obzoru uzavírala další beskydská„tisícovka“ – Travný.

            Pohodlná, slunkem zalitá hřebenová cesta nás dovedla k Valašskému šenku v sedle Čarták. Zde jsme se všichni občerstvili a také rozdělili. Někteří pokračovali po hřebenu přes Soláň do Jezerného, jiní hřebenovkou mezi Jezerným a Bzovým k hotelu Tatra ve Vel. Karlovicích, poslední trojice se pak rozhodla zdolat valašský Olymp –Soláň a pokračovala od hotelu Čarták nejdříve po hřebenové cestě, pak vzhůru lukami místy s nafoukanou vyšší vrstvou sněhu k mohyle na vrcholu.Zimní slunko se pomalu klonilo k obzoru a na hřebeni vál docela čerstvý ledový vítr. Ze Soláně sestoupila trojice do sedla na Čartáku a odtud využila posledního autobusového spoje roku 2014 k přepravě do Vel. Karlovic a Karolinky. U horské chaty Soláň nastoupila početná skupina karolinských turistů, kteří, stejně jako my, každoročně poslední den v roce vystupují na Soláň podobnou trasou.

            Krásný, nezapomenutelný poslední den roku 2014 ! 

návštěvníků stránky
celkem230 201
tento týden94
dnes41