Svet-Stranek.cz
Tatranturist

Na novou rozhlednu na Velkém Javorníku.:Velké Karlovice

Na novou rozhlednu na Velkém Javorníku.

                                       24. května 2014

                                           FOTO

Sobota 24. května měla být dle předpovědi počasí teplým dnem s občasnými bouřkami a přeháňkami. Naším cílem byla nová, pouhý rok stará dřevěná rozhledna na Velkém Javorníku ve Veřovických vrších. Nejdříve jsme se museli dostat do výchozího bodu, odkud jsme se na Javorník chtěli vydat - do Veřovic. Autobusem do Rožnova, vlakem do Val. Meziříčí a odtud dalším vlakem do Veřovic. Na zdejším nádraží nás nakonec vystoupilo jedenáct - 10 dospěláků a desetiletá Kristýnka. Vyrazili jsme po žlutě značené turistické trase údolím potoka Jičínka. Mírně stoupající pohodlná cesta nás dovedla na křižovatku turistických tras do Padolí. Odtud jsme pokračovali po modré úzkou stezkou v zákrutech stoupající strmým svahem Velkého Javorníka. Asi po kilometru jsme došli na malou planinu u chaty, na které jsme se zastavili a posvačili. Pak následovalo dlouhé přímé stoupání "až do nebe", tedy vlastně na temeno této beskydské hory (918 m) k patě rozhledny.
Nová rozhledna je podobné té karlovské na Miloňové. Je ale vyšší a mohutnější. Pohodlné schodiště nás dovedlo na dvě vyhlídkové plošiny. Ta první je asi ve 3/4 výšky a druhá na vrcholu pod střechou. Dřevěná konstrukce je spojena kovovými prvky a lany. Z vrcholu je nádherný výhled, především na hřeben Veřovických vrchů, ubíhající k západu, na město Frenštát pod Radhoštěm, Štramberk, Palkovické hůrky, Veřovice, Mořkov, k východu pak na majestátní Ondřejník, Lysou horu s Malchorem, Smrk, Kněhyni, Čertův mlýn a samozřejmě na mohutný masív Radhoště s Pustevnami, schovanými v sedle pod Tanečnicí. Mohutná zalesněná rozsocha Veřovických vrchů zabraňuje dohlédnout na jih do Rožnova pod Radh.
Po sestupu z rozhledny začalo pršet. Veliké kapky houstly a zahnaly nás k Chatě na Velkém Javorníku. Ta byla ale beznadějně zaplněná turisty, kteří přišli před námi. Poschovávali jsme se, kde se dalo - pod různými přístřešky, na schodech v chatě a pod. Když déšť zeslábl, opět jsme vyrazili, tentokrát po červené značce dolů k Malému Javorníku, odtud po modré na Zadní Javorník. Opět krátká zastávka a pak jsme již sestupovali, místy docela strmě, na pohodlnou svážnici, v závěru trasy nás pak čekal sestup bukovým lesem dolů do sedla Pindula. Cestou z Javorníka jsme šli po evropském dunajsko-oderském rozvodí. V kolibě na Pinduli jsme se občerstvili. Byla to náhrada za plánované posezení na Javorníku.                V půl čtvrté jsme autobusem sjeli do Rožnova, prošli parkem kolem skanzenu na parkoviště a odtud začali mírně stoupat k další rozhledně na Karlově vrchu. Bylo po půl páté, když jsme dorazili k Jurkovičově rozhledně. Po zakoupení vstupenek jsme vyšli na vyhlídkovou plošinu, odkud je pěkný výhled na město Rožnov a na blízké obce (Vigantice a i kousek Hutiska). Když jsme se pokochali výhledy a vraceli se kratší trasou ke skanzenu, opět začalo pršet. Za chvíli to ale skončilo a tak jsme zamířili do centra města na náměstí. Následovaly zmrzlinové orgie u příjemné cukrárny a pak jsme se přesunuli na zastávku, odkud nás před půl sedmou odvezl autobus domů ...
návštěvníků stránky
celkem230 211
tento týden104
dnes51