Svet-Stranek.cz
Tatranturist

Po hřebenu nad Rožnovskou brázdou:Velké Karlovice

Po hřebenu nad Rožnovskou brázdou

7. června 2014

FOTO

 

            Předpovědi počasí slibovaly již dlouho dopředu nádherný teplý víkend. Bylo načase uskutečnit první z našich"podmíněných" výletů. Zcela náhodou jsme zvolili ten pod písmenem"K". A tak jsme se v časném a chladném sobotním ránu vypravili na nádraží, abychom odjeli nejprve na Vsetín a dále do Valašského Meziříčí. Před staniční budovou nám za několik minut zastavil autobus do Velké Lhoty, který nás dovezl až na rozcestí nad touto obcí.

            Jelo nás celkem 8. Z tohoto počtu -a to bylo obzvlášť radostné - se výletu zúčastnily dvě desetileté děti, kteří nás poměrně často doprovází - Kristýnka a David. Vystoupili jsme na hřebenu vysoko nad Rožnovskou brázdou, která se táhne od Valašského Meziříčí údolím Rožnovské Bečvy. Zprvu asfaltová silnička, prakticky cyklostezka, nás vedla kolem kóty U Javora (573 m)na Futurky k Ostrému vrchu (572 m) a dále na kótu V Javoří (536 m). Na rozcestí"Dálnice" jsme opustili cyklostezku a naše modře značená turistická cesta vedla převážně po lesních a lučních cestách s dalekými výhledy na Veřovické vrchy, Velký Javorník, Ondřejník, Radhošť a na obce ležící na severním okraji Brázdy : Zašová,Zubří a posléze i Rožnov pod Radh. Vpravo na jih se svahy hřebene prudce svažovaly do údolí Bystřice. Prošli jsme kolem Videčských Pasek a došli ke krásně opravené kapličce na rozcestí Pod Spinou.

            Po krátkém občerstvení a odpočinku jsme se rozhodli sejít po zelené turistické trase do Valašské Bystřice. Celkem příjemnou asfaltovou silničkou jsme sestoupili na hlavní trasu do obce na rozcestí U Petruželů a dali jsme se směrem k Bystřičce. Asi po půl kilometru jsme došli k příjemné restauraci Na Bařinách, kde jsme se ve venkovním posezení dobře občerstvili. Po poledni jsme pokračovali na následující autobusovou zastávku Na Hajduškách, odkud jsme autobusem popojeli asi 4 km  na zastávku U Melichaříků, kde jsme chtěli přestoupit na autobus jedoucí z Bystřičky od hotelu Klenov přes Dušnou na Vsetín. Brzy jsme ale zjistili z oznámení na jízdních řádech, že prakticky všechny spoje této linky jsou z důvodu rekonstrukce jakéhosi mostu zrušeny bez náhrady.  Nastala dost prekérní situace.Možností na návrat podstatně ubylo., Rozhodli jsme se tedy dojít po silnici až k přehradě na Bystřičce, k hotelu Klenov, a tam vyčkat autobusu v půl čtvrté do Rožnova pod Radh. Odtud jsme se chtěli dostat busem nebo vlakem do Vsetína a v17.14 hodin dále do Velkých Karlovic a Karolinky.

            U přehrady jsme poseděli v příjemném venkovním posezení penzionu Oáza. Občerstvení všeho druhu nám přišlo k chuti.Nádherné slunečné, ale nikoliv horké počasí, nedaleké vody přehradního jezera, jejichž teplotu někteří vyzkoušeli, nám umožňovaly trávit příjemné sobotní odpoledne. Přijel bus a my vyjeli do Rožnova pod Radhoštěm. Bohužel, vhodný vlak jel až za hodinu a neposkytoval nám možnost dalšího pokračování ze Vsetína. Jediný autobus,jedoucí na Vsetín, tam asi o 10 minut nestíhal vhodný pokračující vlak.Rozhodli jsme se tedy, že raději vyčkáme v Rožnove až na poslední večerní spoj v 18.20 hod. do Velkých Karlovic. Jen naše vsetínská turistka odjela busem domů. My se přemístili na rožnovské náměstí, poseděli při zmrzlině a pak se vydali k baroknímu kostelu Všech svatých, který právě slavil 250 let své existence. Kolem kostela je hezký travnatý park, obklopený kamennou zdí,spojující řadu stylizovaných kapliček. V nich jsou jednotlivá zastavení Křížové cesty. Všude bylo plno příjemných laviček, zvoucích k posezení. Navštívili jsme i výstavu fotografií, odpočinuli si a po šesté hodině se přemístili na nedalekou autobusovou zastávku. A to byl konec dnešního výletu, který se sice neplánovaně poněkud prodloužil, ale prožili jsme nádherný slunečný den plný nových zážitků a dojmů. 

návštěvníků stránky
celkem230 205
tento týden98
dnes45