Svet-Stranek.cz
Tatranturist

Po naučné stezce kolem Vsetína.:Velké Karlovice

Po naučné stezce kolem Vsetína.

18. duben 2015


FOTO

 

            Chladné dubnové ráno s poletujícími vločkami sněhu. Předpověď počasí však slibovala den bez deště s občasným protrháváním oblačnosti. V autobuse na Vsetín se nás sešlo devět, jedna účastnice nás ještě dohonila autem na Vsetíně. V „kompletní“sestavě jsme pokračovali busem městské dopravy do Jasenice a vystoupili na zastávce „Kovárna“. Brzy jsme našli turistickou značku naučné stezky a po ní vyrazili pozvolným stoupáním zastavěným dlouhým údolím Velký Skalník. Když skončila zástavba, zpozorovali jsme brzy ve svahu po pravé straně cesty impozantní skalní útvar – Valovu skálu. Jedná se o nejvyšší skalní útvar ve Vsetínských vrších. K jejímu slezení se nás vypravilo sedm. Nejdříve ostré stoupání k patě skály a pak dál po její levé straně k její horní části. Odtud bylo možné na skálu vystoupit. Rozhled byl odměnou za úsilí při výstupu. Celé údolí Velký Skalník, okolní vrchy i část údolí Jasenice a hřeben táhnoucí se nad tímto údolím – to vše jsme mohli pozorovat. Dokonce i hřejivé sluneční paprsky se ukázaly. Po nezbytném fotografování „vrcholového družstva“a malém občerstvení jsme sestoupili po druhé straně skalního masívu zpět na cestu. Pak už jsme zase společně stoupali kolem usedlosti U Kovářů až na hřeben, na nejvyšší bod dnešního výšlapu. Kolem na loukách žlutě svítily bohaté trsy petrklíčů, u domů kvetl zlatý déšť a ukazovaly se i bílé závoje rozkvétajících trnek. Na rozcestí „Nad Švagery“(přes 600 m) jsme se zastavili a posvačili. Odtud jsme pomalu sestupovali po zpevněné cestě s občasnými nádhernými výhledy do kraje (hřeben od Dušné k Hrbové, údolí Jasénky) kolem historické usedlosti U Janíčků a Ježovky(pomník zastřeleného lesnického adjunkta) do přírodní rezervace Vršky a Díly.Otevřel se nám nádherný, téměř letecký výhled na celé město Vsetín, všechna jeho údolí, sídliště, zámek, vše zalité slunečními paprsky. A nejen na město ! Také na údolí podél tratě a silnice přes Ústí a Leskovec k Valašské Polance, vzdálené Javorníky a Hostýnské vrchy.

            Pomalu jsme scházeli do města.Vstoupili jsme do ulice Na Vyhlídce, poté ulicí Pod Vršky jsme sešli ke vsetínskému zámku., ten jsme obešli a sestoupili po chodníku k lávce přes Bečvu, prošli pěkně zrekonstruovanou Panskou zahradou do Žerotínovy ulice a dále na křižovatku se Smetanovou ulicí. Zavítali jsme do nově otevřené cukrárny, kde jsme popili dobrou kávu i jiné nápoje a někteří i ochutnali nějaký zákusek.

            Před 13. hodinou jsme došli na nádraží a nastoupili do vlaku směr Velké Karlovice. Cesta rychle uběhla – bylo stále o čem povídat. Rozloučili jsme se a odešli do svých domovů.

            První letošní výlet se rozhodně vydařil. Příjemné slunečné počasí, příjemná cesta s nádhernými výhledy a hlavně jsme byli zase po několika měsících pohromadě. Nenáročný sedmikilometrový výšlap byl výborným začátkem letošní turistické sezóny.  

návštěvníků stránky
celkem232 708
tento týden197
dnes41