Svet-Stranek.cz
Tatranturist

Za barevnými podzimními výhledy I.:Velké Karlovice

Za barevnými podzimními výhledy I.

27. září 2015

FOTO


                Letošní konec září, snad kvůli abnormálně teplému létu, ještě příliš barevný nebyl.  V neděli 27. září jsme po deváté hodině vystupovali z autobusu na zastávce Huslenky, Pod Černým.  Bylo nás jedenáct, jedenáct dychtivých turistů chtějících poznat dosud neznámá místa na Horním Vsacku. Po včerejším deštivém dni se zdálo, že neděle bude o poznání příjemnější. Nepršelo, ale chladno a místy docela svěží větřík, nás provázely po celou cestu.

                Po výstupu z autobusu jsme vešli do údolí Bratřejůvka a jak bylo hrdě napsáno na modré smaltované tabuli hned na začátku údolí před mostem přes Bečvu, jedná se o místní část obce Halenkov.  Po asfaltové silničce jsme putovali stále dál do hloubi Vsetínských vrchů. A všude byly domy, rekreační chalupy, pečlivě upravené zahrádky a uprostřed všeho nádherná kaplička zasvěcená Panně Marii. Překvapila nás velikost obydlené lokality. Začali jsme stoupat, nejdříve mírně, pak i  strměji přes pastviny a kolem remízků. Stále více a více se nám otevíral výhled na celou Bratřejůvku i na další vzdálenější údolí – Černé, Kychovou a Hořansko na Hovězí.  Na boční rozsochy Javorníků,jejich hřeben i na vzdálenější Vizovické vrchy s rozhlednou Vartovnou nad Seninkou. Z pastvin jsme pokračovali lesními cestami a stezkami a pomalu se stáčeli na západ. Prošli jsme i osamocenou usedlostí a vyzpovídali majitele.Nebylo nám jasné, jak zvládají zřejmě velký objem prací  v širokém okolí – sady jabloní a švestek,políčka zeleniny, louky, dobytek …

                Dominantní převaděč na Ochmelově se blížil a byl nám po dlouhou dobu majákem na cestě. Došli jsme na rozcestí Pod Ochmelovem a napojili se na červenou TZ od Vsackého Cábu. Došli jsme nad usedlost U Sívků a odbočili po louce k ochmelovskému převaděči. Odtud se nám naskytl nádherný výhled na Huslenky a Hovězí, javornický hřeben a údolí  směřující k Vsetínské Bečvě. Poseděli jsme na lavičkách, posvačili a potom se vrátili na cestu. Přes usedlost U Sívků jsme pokračovali po asfaltové silničce, prudce klesající dolů do údolí. Procházeli jsme opět kolem usedlostí s květinovými  zahrádkami. Bylo se stále na co dívat. Nakonec se cesta narovnala a my byli v místní huslenské části Losové. Po cyklostezce jsme došli k opravenému mostu přes Bečvu a kolem evangelického kostela došli na vlakovou zastávku v Huslenkách. Za necelou půlhodinku přijel vlak a odvezl nás do našich domovů.

                Zhruba od poloviny naší cesty vysvitlo sluníčko a hřálo naše poněkud chladná těla. Výhledy byly pěkné. Viděli jsme a prošli neznámá místa v našem širším okolí. Byl to velmi příjemný výlet.
návštěvníků stránky
celkem230 813
tento týden246
dnes30