Svet-Stranek.cz
Tatranturist

VI. výstup na Soláň:Velké Karlovice

VI. výstup na Soláň


31. prosinec 2015


                                              FOTO



Opět Silvestr a opět již tradiční putování na valašský Olymp raťkovským údolím.Poslední den v roce bez sněhu, zato s teplotami téměř minus 10 stupňů pod nulou. Obloha vymetená a po jejím jižním okraji se pomalu koulela naše životadárná hvězda.

            Sraz byl opět v Karolince u hotelu Koník. Nejdříve dorazili účastníci z vlaku z Velkých Karlovic,pak přijel autobus od Vsetína a někteří byli dovezeni i osobními auty. Skutečně požehnaná účast! Další a další turisté přicházeli v mrazivém dopoledni,pozdravili se s čekajícími a pak pokračovali hned dále, aby se alespoň trochu chůzí zahřáli a došli na místa se slunečním svitem. Počet účastníků se nedal ani spočítat, ale celkově jich bylo snad mezi

30 – 35.Několik  nás čekalo ještě na poslední spoj – bus z Velkých Karlovic s příjezdem v 10.20 hodin, což byl čas oficiálního startu našeho výšlapu. Autobus přijel a zastavil až u hotelu Koník. Vystoupilo ještě několik turistů z horních karlovských údolí, kteří využili tohoto spoje. Poslední skupina osmi účastníků vyrazila slunečným údolím nejdříve mezi zástavbou, poté lesem, po známé cestě na sever.

            Zanedlouho jedna z účastnic zjistila, že já, jako jediný muž ve skupině, jdu se sedmi „vdovami“. To vedlo k mnoha humorným poznámkám. Cesta rychle ubíhala, minuli jsme již i složiště v zadní části Raťkova a začali prudčeji stoupat po zmrzlé cestě vzhůru k hřebeni Vsetínských vrchů. Obešli jsme „soláňská jezírka“ (v létě nevyschla a vypadala stejně velká, jako vloni), dorazili na frekventovanou hřebenovku  a tam dohonili několik dalších turistů. Občasnými výhledy na sever jsme spatřili nádherné panorama radhošťských Beskyd s Radhoštěm, Poustevnami, Tanečnicí (a s hotelem stejného jména pod tímto vrchem), Čertův mlýn a za ním poněkud nesměle vykukující Kněhyni. Poslední dominantou na východě byl masív Smrku, resp. jeho západní část. Pokud se otevřel výhled k jihu, spatřili jsme pásmo Javorníků s Kasárnami, Kohútkou a Malým Javorníkem. Skutečně vynikající výhledy ! Pomalu jsme došli do sedla  Čarták a tam zjistili, že oblíbený Valašský šenk nedaleko autobusové zastávky je letos uzavřen. Vystoupali jsme tedy k hotelu Čarták, v jehož plně obsazené restauraci jsme nalezli několik našich turistů. Většina ostatních prý skončila v horském hotelu Soláň  (Biocel)  Horská chata stejného jména prý byla uzavřena  nabízena k prodeji. Na Čartáku se zbývající skupina asi 15 turistů a turistek rozdělila na dvě části :jedna pokračovala po hřebeni Vsetínských vrchů na Kotlovou a odtud přes Oslové do Velkých Karlovic, druhá po „staré soláňské cestě“ k býv. občerstvení UBora a odtud po hřebeni mezi Bzovým a Jezerným, kolem hotelu Tatra na rozcestí Soláň. Tam jsme se opět rozdělili – někteří odjeli domů, zbytek ještě chvíli poseděl v restauraci U Muzea.

            Šestý výstup na Soláň se plně vydařil. Nádherný mrazivý zimní den snad všechny potěšil.

návštěvníků stránky
celkem232 291
tento týden346
dnes22